Menjar peix en divendres És un dels costums heretats dels sefardites

Avui és divendres, i com que estam en període de Quaresma, Corema a Menorca, és dia de menjar peix. I no sols per aquells que són o no son catòlics o catòlics practicants, sinó perquè és també una bona manera de posar, almanco, un dia a la setmana peix local a la nostra dieta.

Recuperar el costum d’anar a plaça o a les peixeteries com la dels supermercats de capital menorquí, un parell de vegades, com a mínim, a la setmana seria una gran iniciativa, i de pas fomentar el consum del nostre producte local, el que allà ens oferèixen pagesos, petits comerços de tota la vida, peixateres i carnissers. De segur que si recordam el que ens feien les nostres mares i àvies, podem tornar a elaborar plats senzills, a bon preu i nostres.

Hi ha qui diu que menjar peix és car, i personalment crec que no és cert del tot. Hi ha peixos més cars que els altres, com passa al marisc. Tenim opcions econòmiques com és el cas del verat, la ratjada, el gató, el peix de morralla o de sopa, els musclos, els crancs de fonera… amb ells podem fer plats que van des d’un verat a la planxa, com el de la fotografia, a una calderea de peix amb les ofertes de la morralla o amb congre o morena, o bé uns fideus amb gató o una ratjada al forn amb patates, a més d’un arròs amb musclos i crancs de fonera, per a posar uns exemples pràctics.

Recuperar el costum de menjar peix en divendres, costum que van heretar dels sefardites que van viure a Menorca i que després es van convertir al cristianisme, seria una bona cosa, tant per motius de salut, de consum de producte local i també si sabem escollir, per a la nostra butxaca.

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.