Gall d’indi o capó ple de cuscussó

Un dels plats que no mancava al dinar de Nadal

Gall d’indi o capó ple de cuscussó

Ingredients: 1 gall d’indi o 1 capó, 1 got de vi ranci, xeres sec o conyac, sal, pebre.

Per al cuscussó: 1 kg de pa ratllat sense sal que es fa aposta per a fer aquest dolç, 1/2 kg d’ametlles ratllades, 1 kg de sucre, 300 gr de sèu, aigua, panses, pinyons, llimona ratllada i canyella.

Cuscussó: Dins una cassola fondrem el sucre amb un got d’aigua. Ha de quedar desfet però sense arribar a fer-se almívar. Hi afegim la sèu de porc, les ametlles picades, les pan- ses, els pinyons, la canyella i la pell de llimona ratllada. Donam un parell de remenades durant un parell de minuts i ho treim del foc i ho treballam fora dels fogons, sense deixar que refredi perquè per a donar-li forma ha d’estar calent.

Farciment del gall d’indi: Farcirem de cuscussó el gall d’indi o el capó que tindrem net i desossat -podeu de- manar al carnisser que vos ho faci- i el cosirem amb fil de cuina. El posem dins un tià de terra i el ficam al forn de foc mitjà cap a suau. Ha de coure més d’un parell d’hores. El tià estarà ben fregat de seu i ruixarem el gall d’indi amb el vi ranci, xeres sec o conyac. De tan en tan hem de vigilar el forn perquè no quedi sec. A la darrera mitja hora de cocció hi podem afe- gir patató net, però sense pelar, just adobat amb sal i una mica de llimona.

Per tal que el gall d’indi no es cremi per la calentor del forn, el podem tenir tapat amb paper d’alumini, i la darrera mitja hora llevar-lo, i si el volem més rostit, encendre el grill els darrers 10 minuts tot vigilant que no es socarrimi massa.

Ho acompanyarem de patató al forn o bé de patates fregides tallades a cantells que podem afegir al rostit en el moment d’encendre el grill, açò vol dir als darrers deu minuts de cocció.

fotografia de Miquel Mariano, gran mestre de la cuina menorquina.

Últimes publicacions

  • Publicitat
    El Iris