Gall d’indi o capó ple de cuscussó Un dels plats que no mancava al dinar de Nadal

Ingredients: 1 gall d’indi o 1 capó, 1 got de vi ranci, xeres sec o conyac, sal, pebre.

Per al cuscussó: 1 kg de pa ratllat sense sal que es fa aposta per a fer aquest dolç, 1/2 kg d’ametlles ratllades, 1 kg de sucre, 300 gr de sèu, aigua, panses, pinyons, llimona ratllada i canyella.

Cuscussó: Dins una cassola fondrem el sucre amb un got d’aigua. Ha de quedar desfet però sense arribar a fer-se almívar. Hi afegim la sèu de porc, les ametlles picades, les pan- ses, els pinyons, la canyella i la pell de llimona ratllada. Donam un parell de remenades durant un parell de minuts i ho treim del foc i ho treballam fora dels fogons, sense deixar que refredi perquè per a donar-li forma ha d’estar calent.

Farciment del gall d’indi: Farcirem de cuscussó el gall d’indi o el capó que tindrem net i desossat -podeu de- manar al carnisser que vos ho faci- i el cosirem amb fil de cuina. El posem dins un tià de terra i el ficam al forn de foc mitjà cap a suau. Ha de coure més d’un parell d’hores. El tià estarà ben fregat de seu i ruixarem el gall d’indi amb el vi ranci, xeres sec o conyac. De tan en tan hem de vigilar el forn perquè no quedi sec. A la darrera mitja hora de cocció hi podem afe- gir patató net, però sense pelar, just adobat amb sal i una mica de llimona.

Per tal que el gall d’indi no es cremi per la calentor del forn, el podem tenir tapat amb paper d’alumini, i la darrera mitja hora llevar-lo, i si el volem més rostit, encendre el grill els darrers 10 minuts tot vigilant que no es socarrimi massa.

Ho acompanyarem de patató al forn o bé de patates fregides tallades a cantells que podem afegir al rostit en el moment d’encendre el grill, açò vol dir als darrers deu minuts de cocció.

fotografia de Miquel Mariano, gran mestre de la cuina menorquina.

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.