CUSCUSSÓ ANTIC DE CIUTADELLA

El cuscussó és sense cap dubte un dels dolços nadalencs més antics de la gastronomia menorquina i de reminiscències àrabs. A la part de Ciutadella i també a Ferreries és on encara es conserva més la tradició de fer aquest tipus de massapà o de torró “des temps des moros”, que originàriament en tost de dur sèu de porc duia mantega.

Els secrets principals són que el tià de terra on es faci sigui nou, o bé que no s’hagi emprat mai per a fer sofregits. Antigament cada casa tenia el seu tià de terra per a fer el cuscussó.

Ingredients:1 quilo de sucre, 1 quilo d’ametlles bullides, pelades i passades per la màquina de capolar, 1 quilo de pa de pagès sec sense sal i ben ratllat, un pols de canyella, la pell d’una llimona ratllada, panses i pinyons al gust.

Elaboració:Posarem tots els ingredients dins un ribell i els ben pastarem. Posarem la pasta resultant dins un pedaç fogasser i el penjam fermat per les quatre puntes al llarg de vint-i-quatre hores a fi de que l’oli de les ametlles es fongui amb el sucre, abeuri el pa i agafi el gust de la canyellla i la llimona.

Ensoldemà posarem el tià al foc amb 100 g de sèu i 200 g de panses de Màlaga – sense pipides- i l’aigua. Quan les panses s’hagin inflat hi posam la pasta de cuscussó que teníem dins el fogasser. Ho anam remenant amb la cullera de fust fins que tengui la consistència desitjada. Treim del tià, deixem refredar li donam forma amb les mans i guardam.

Notes: Hi ha qui en després d’haver remenat la pasta amb l’aigua dins el tià uns minuts, el treuen del foc, tot aprofitant la seva calentor, i segueixen remenant una estona més fora del foc. Si voleu que es cuscussó sigui més fort hi poseu menys aigua i més sèu.

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.