Formatjades de carn

Les formatjades de carn originaries eren aquelles que s’elaboraven amb carn de be, de l’anyell que s’havia sacrificat per a celebrar la Pasqua, i no era fins el Diumenge de Resurrecció quan es podien començar a menjar.

El seu origen es diu que és jueu, però hi ha que argumenta que àrab i, darrerament s’ha posat damunt la taula la teoria que indica, tal i com afirma l’investigador gastronòmic Pep Pelfort, que el seu origen podria ser talaiòtic, per la seva silimitut a “sa panada” que es fa a l’illa de Sardenya, on tenen clar que és el plat més antic de l’illa sarda i es remunta a la seva cultura nuràgica, coetània a la talaiòtica menorquina.

També a Mallorca es fan les panades, gairebé idèntiques en la forma i ingredients, a les formatjades de carn, i les anomenen panades.

A l’actualitat, però es ven més la formatjada elaborada amb carn de porc que la de be, i també s’en fan de pollastre. Antigament també es feien a Menorca formatjades de conill, de llagosta i d’altres farciments, com a producte gastronòmic de qualitat.

FORMATJADES DE CARN DE BE

Ingredients: 1.200 g de farina, 400 g de seu de porc, 1 tros de llevat de forn, 1 got d’aigua calenta.

Farciment: 1 quilo de carn de cuixa de be talladeta a bocinets ben petits (ho solen tenir preparat a les carnisseries), sal, espícies groques de Ca na Vasques o una mica de safrà, 1 tros de sobrassada, xulla sense salar també tallada a quadradets, el suc d’una llimona i pebre negre.

Elaboració: Primer de tot tremparem el be amb les espícies de Ca na Vasques, el suc d’una llimona, la sal i el pebre negre. Agafar la pasta i formar bolles un poc més petites que un ou. Allisar damunt un poc de farina i fer un disc amb un motllo o un got, aixecant la vorera com una panera. A dins, colocar-hi uns trossets de carn de be ja trempada, xulla i sobrassada.

Seguidament tapar-ho amb un altre disc de pasta i donar-li forma tancant la formatjada. Picar la tapa amb una forquilla per que el farciment pugui respirar. Coure dins el forn a temperatura mitja durant uns 30 o 40 minuts.

Recepta de Margarita Monjo Marquès

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.