Formatjades de carn

Formatjades de carn

Les formatjades de carn originaries eren aquelles que s’elaboraven amb carn de be, de l’anyell que s’havia sacrificat per a celebrar la Pasqua, i no era fins el Diumenge de Resurrecció quan es podien començar a menjar.

El seu origen es diu que és jueu, però hi ha que argumenta que àrab i, darrerament s’ha posat damunt la taula la teoria que indica, tal i com afirma l’investigador gastronòmic Pep Pelfort, que el seu origen podria ser talaiòtic, per la seva silimitut a “sa panada” que es fa a l’illa de Sardenya, on tenen clar que és el plat més antic de l’illa sarda i es remunta a la seva cultura nuràgica, coetània a la talaiòtica menorquina.

També a Mallorca es fan les panades, gairebé idèntiques en la forma i ingredients, a les formatjades de carn, i les anomenen panades.

A l’actualitat, però es ven més la formatjada elaborada amb carn de porc que la de be, i també s’en fan de pollastre. Antigament també es feien a Menorca formatjades de conill, de llagosta i d’altres farciments, com a producte gastronòmic de qualitat.

FORMATJADES DE CARN DE BE

Ingredients: 1.200 g de farina, 400 g de seu de porc, 1 tros de llevat de forn, 1 got d’aigua calenta.

Farciment: 1 quilo de carn de cuixa de be talladeta a bocinets ben petits (ho solen tenir preparat a les carnisseries), sal, espícies groques de Ca na Vasques o una mica de safrà, 1 tros de sobrassada, xulla sense salar també tallada a quadradets, el suc d’una llimona i pebre negre.

Elaboració: Primer de tot tremparem el be amb les espícies de Ca na Vasques, el suc d’una llimona, la sal i el pebre negre. Agafar la pasta i formar bolles un poc més petites que un ou. Allisar damunt un poc de farina i fer un disc amb un motllo o un got, aixecant la vorera com una panera. A dins, colocar-hi uns trossets de carn de be ja trempada, xulla i sobrassada.

Seguidament tapar-ho amb un altre disc de pasta i donar-li forma tancant la formatjada. Picar la tapa amb una forquilla per que el farciment pugui respirar. Coure dins el forn a temperatura mitja durant uns 30 o 40 minuts.

Recepta de Margarita Monjo Marquès

Últimes publicacions

  • Publicitat
    El Iris