El Vi de de la Terra Illa de Menorca En l’actualitat Menorca compta amb 9 cellers que l’any passat van produir 129.000 litres que es van transformar en 200.000 bòtils

Recentment una cinquantena de professionals dels sectors de la restauració, bodeguers, periodistes gastronòmics i professors i alumnes d’hoteleria, es van reunir, convocats per la Conselleria de Promoció Econòmica de Menorca, per a debatre el present i futur dels vins que es produeixen a l’illa.

En l’actualitat Menorca compta amb 9 cellers que l’any passat van produir 129.000 litres que es van transformar en 200.000 bòtils. D’aquests bòtils la gran majoria van ser de vi blanc, que és el que més es demana al sector de la restauració.

El president de l’associació de vinaters de l’illa, Antoni Salord, va explicar que el 92% de la producció es ven a l’illa, i que només un 8% surt fora a mercats com el mallorquí o el català. Salord va reconèixer també que la majoria dels cellers han venut gairebé tota la seva producció abans d’acabar la temporada turística i inclús alguns abans.

Un dels temes que es va posar damunt la taula era el preu dels vins, que alguns consideren cars, i que des del sector de la restauració s’ha pecat en assegurar als clients que els vins de l’illa a més de ser cars, la seva relació qualitat preu no era l’adequada, cosa totalment equivocada i que demostra una manca de coneixement per part d’una part del personal de sala, al que possiblement li manca la formació adequada en vins.

Els vins de Menorca són vins d’autor, de verema manual on els brots de raïm es dipositen en caixes de 15 quilos per tal de no malmetre els raïms. El procés de fermentació és artesanal, pel que es produeixen vins d’autor, que si els comparam amb vins Peninsulars de les mateixes característiques veurem com el preu dels vins de Menorca és inferior. Els vins de Menorca són el que es denomina vins de finca, amb produccions limitades, diferenciades i amb un terroir únic, que li dóna als vins de aquest punt únic de salinitat          que també fa especial el formatge de Menorca.

El coneixement del món dels vins i la formació del personal de sala dels restaurants com a sumiliers és una de les assignatures pendents, si bé hi ha que reconèixer que s’ha avançat en el darrers anys, i de cada vegada són més els cambrers que opten per a la seva formació per a oferir un millor servei i amb més coneixements del que és la seva professió.

 

Illa de blancs

Menorca és una illa Mediterrània, i que ven gairebé el 90% de la seva producció de vins al llarg de la temporada turística a un sector de visitants que aposta per una gastronomia marinera que va des de les calderes de llagosta als plats de peix i marisc de l’illa, i aquests es mariden amb vins blancs, i els de Menorca en són una de les principals opcions, perquè el nou turista ja no és aquell que viatjava amb touroperadors i s’apuntava als sopars en massa acompanyats de sangria i “flamenco”, sinó que és un turista més exigent, més independent i que a més del paisatge i l’entorn, també cerca la gastronomia del lloc on passa les seves vacances. És per açò que a Menorca també cerca i vol provar els vins de l’illa, decantant-se per la frescor i l’acidesa dels seus vins blancs, encara que l’illa també ofereix uns vins negres de gran qualitat, que van de marevella per acompanyar carns com les de la vedella vermella de Menorca, o bé els plats de porcella negra al forn i aquells elaborats amb anyell de llet de Menorca, que son els plats que s’han de promocionar per aconseguir allargar la temporada i tenir turisme gastronòmic tot l’any.

Els vins blancs de Menorca estan elaborats amb varietats de raïm foranes com Chardonnay, Macabeu, Malvasia, Moscatell, Viogner, Prensal Blanc, Parellada, Muscat… i queda pendent el poder recuperar les antigues varietats menorquines per a tornar a produir vins amb elles.

Cellers

Els cellers que formen part de Vi de la Terra de Menorca son actualment Binitord, Vinya Sa Cudia, Bodegas Menorquinas, Binifadet, Sa Forana, Sant Patrici, Sa Marjaleta, Torralbenc i Son Cremat. S’han iniciat nous projectes com el de Torralba a Ciutadella, on s’han plantat les vinyes que estaran encara uns anys en produir els primers vins.

Coneixement

Un millor coneixement per part dels professionals de l’hoteleria i també per part dels mateixos menorquins, i que s’aprengui a valorar el fet diferenciat i únic d’aquests vins és encara una assignatura pendent, però en la que s’està treballant de valent per aconseguir que els vins de Menorca siguin el complement perfecte tant per als plats de la nova cuina menorquina, com per a les celebracions dels propis residents a l’illa.

 

 

 

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.