La rebosteria de Tots Sants De les elaboracions desaparegudes a les actuals

Ahir era la festivitat de Tots Sants i avui la de Fidels Difunts, i aquestes dades especials, com sol passar a totes les festes majors té la seva gastronomia pròpia i de manera especial, la seva rebosteria, perquè com és sabut Menorca és l’illa més dolça i els seus habitants dels més llaminers.

A Menorca hi havia una cuina antiga de Tots Sants, era aquella que protagonitzaven els monyacos al forn que es servien amb sucre o amb mel, les greixeres de monyaco, els monyacos fregits amb sobrassada i els bunyols de pasta de monyaco. També era el dia de consumir la indigesta mel i mantega i els panets de mort. Avui aquests dos darrers plats o postres del dia de Tots Sants  ja han desaparegut de les nostres cuines, però en tenim encara constància escrita i les seves receptes.

Avui en dia a Menorca els protagonistes de la rebosteria de Tots Sants són els bunyols i els panellets, dues elaboracions que ens van importar als segles XVIII i XIX, la primera des de l’Estat espanyol i la segona des de Catalunya, i que avui són molts els que diuen que són ben nostres i de tota la vida.

El que sí és ben cert que aquestes dues elaboracions formen part del nostre receptari tradicional, i avui córren el perill de desaparèixer com ho van fer els panets de mort i la mel i mantega amb l’entrada de bunyols i panelles, amb les noves modes importades com és el cas del Halloween.

Els bunyols a Menorca de Tots Sants són aquells de forat, que es fregeixen en oli, antany amb oli i seu, i després d’ensucrats es menjen mullats amb arrop, que es fa de rém o de figa de moro o de figa de cristià.

Els panellets més típics, els tradicionals, són aquells que es fan amb pasta d’ametlla i adornats de pinyons. També eren típics aquells que duien un poc de codonyat, carabassat o confitura, com també els que com els amargos, duien al mig una cidera confitada.

També el receptari ha evolucionat i en trobam amb diferents sabors com cacao, maduixa, cafè… i alguns ja ben exòtics com mango. Tot depen ja de la creativitat del pastisser. Açò sí la seva base ha de ser paste d’ametlla sucre i pell de llimona ratllada.

A la veïna illa de Mallorca, tenen el costum del Rosari de Tots Sants. Un gran rosari fet de llepolies on no manca el xocolata, els panallets, bombons… que regalaven els padrins als seus fillols en aquesta data. Avui els rosaris també han degenerat cap a les xuxes… coses dels temps per a preservar o no les tradicions.

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.