Presentació de la campanya de consum de productes locals de temporada pels més petits

Presentació de la campanya de consum de productes locals de temporada pels més petits

Consumir fruites i verdures de temporada, cultivades localment, reforça l’economia local, redueix el volum d’emissions i contaminació causat pel transport i emmagatzematge i proporciona productes frescos, saborosos i nutritius. Aquest és el missatge que s’ha volgut transmetre aquest matí als disset alumnes de 4rt de Primària del CEIP Antoni Joan de Maó, amb motiu de  l’inici de la Campanya de Consum de productes locals de temporada que ha engegat el Departament de Promoció Econòmica del Consell Insular de Menorca emmarcat dins el Pla Estratègic Made in Menorca. 

A l’acte hi han participat el Conseller Miquel Company acompanyat de la Coordinadora de Justícia Alimentària a les Illes Balears, Núria Llabrés i la madona de la finca Productes Ecològics Es Capell de Ferro, María Tuduró. El testimoni en primera persona d’aquesta pagesa ha servit als alumnes per entendre millor l’esforç que hi ha al darrera de la producció de productes de temporada com els que porta a terme aquesta pagesa de tota la vida. 

Tudurí els ha explicat que treballava en una finca d’agricultura ecològica que havia recuperat després d’anys d’abandonament i que havia aconseguit posar-la en marxa amb una activitat molt diversificada que anava des de la ramaderia extensiva de vaca menorquina, l’horta, l’elaboració de melmelades o els embotits de porc negre. “A través de la venda directa a diferents mercats i fires, repartint cistelles a domicili, he aconseguit la viabilitat de la meva explotació però és important conèixer els productes que us trobareu al mercat per poder demanar-los seguint el cicle estacional ” ha dit als alumnes. 

Per la seva part, Núria Llabrés ha explicat que Menorca es va adherir al Pacte de Milà amb l’objectiu d’aconseguir que tots els seus ciutadans portin a terme una alimentació saludable, justa i sostenible que sigui accessible a tota la societat. “Quan comprem productes que no són de temporada i que probablement han estat cultivats a l’altre punt del món, no només estem fent flac favor als productors locals com na Maria o contribuint a empitjorar la petjada ecològica sinó que, probablement, consumirem uns aliments que hauran perdut les seves propietats de gust, aroma o aspecte” va explicar Llabrés.

Repartiment de 3.700 imants en forma de Calendari Estacional

Per tal donar forma al missatge que s’ha transmès aquest matí, des del Departament de Promoció Econòmica s’han editat 3700 imants de nevera en forma de Calendari Estacional de Productes de Temporada que permeten saber amb exactitud cada mes de l’any quins són els productes disponibles als mercats de manera natural. Aquests calendaris es repartiran de manera gratuïta a tots els alumnes de 3r a 6è de primària dels centres públics de Menorca.