Ensaïmada de Sant Joan o coca bamba

L’ensaïmada de Sant Joan, dita a la resta de poblacions de Menorca, coca bamba estava destinada a les grans celebracions acompanyada gairebé sempre del xicolati cuit, sent els protagonistes gastronòmics de totes les festes eqüestres de l’illa, de Sant Joan de Ciutadella a les festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó, passant per les de cadascuna de les poblacions. També l’ensaïmada amb xocolata era la protagonista dels convits de noces, bateigs i primeres comunions fins gairebé els anys 70 del segle passat.

ENSAÏMADA DE LES FESTES DE SANT JOAN DE CIUTADELLA

Ingredients: 1 quilo de farina, 300 o 400 g de sèu o de mantega de la terra, 300 g de sucre, 5 ous, 2 patates bullides, 50 g de llevat de forn, aigua i sucre de floreti (sucre en pols).

Elaboració: El capvespre o fosquet abans bullirem les patates amb la seva pell i un cop bullides les pelarem i les aixafarem amb una forquilla. Desferem el llevat en aigua teba i dins un ribell hi posarem la farina -al mig hi feim un clot- i posam el llevat amb l’aigua que es begui. Tapam el ribell i ho deixam tovar de mitja hora a tres quarts fins que la pasta hagi pujat.

A continuació afegim el sèu -saïm, d’aquí ve el nom d’ensaïmada-, una mica més de farina i els ous; al final hi afegim el sucre, ja que no ha de tocar el llevat. Ho pastam ben bé i ho deixam reposar tota la nit. També hi ha que dóna forma a les ensaïmades i les deixam damunt la llauna d’enfornar -untada de sèu- tota la nit. Ensoldemà per saber si la pasta ha llevat, s’hi posa el dit i si no s’hi enfonsa, és bona senyal.

Per a fer les ensaïmades i donar-lis forma rodona i ben estufada, hem de fer una espiral o caragol de pasta que hem d’enrotllar per a donar-li la forma típica de l’ensaïmada de Sant Joan, que res té a veure amb l’ensaïmada mallorquina, i les deixau col·locades damunt la llauna d’enformar i les deixau que acabin de tovar.

Per formar l’ensaïmada i també a l’hora de pastar és convenient tenir les mans untades amb sèu o amb mantega.

Les posem al forn mitjà i quan vegem que comencen a estufar-se i agafen aquell color daurat estaran llestes. Un cop tretes del forn i ja cuites les cobrim de sucre en pols.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.