Rels, la revelació de la nova cuina menorquina Guardonat per l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears, com a restaurant revelacIó

Seguint la nostra volta pels temples de la gastronomia menorquina hem fet aturada al restaurant Rels, de Ciutadella, que ha estat guardonat per l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears, com a restaurant revelació, per la crítica especialitzada.

Al front dels seus fogons hi ha Joan Bagur, un dels principals valors de la nova cuina menorquina i defensor del producte local i poc viatjat.

Bagur ens ofereix una cuina elaborada que beu dels receptaris antics, des de les receptes familiars que va deixar escrites la seva àvia materna als clàssics de la cuina menorquina, als que reinterpreta tot donant-lis una nova vida i creativitat, però sense deixar de banda el compromís amb la cuina de les estacions. És per açò que la carta del Rels és una carta curta i alhora canviant, una carta que evoluciona cada estació, cada temporada, i en ella hi podem trobar sabors, textures i creacions que de segur que no ens deixaran indiferent.

A TAULA

Arribam i ens seiem a taula i donam la primera ullada a les cartes, per cert originals i ben estructurades, tant la de menjars com la de begudes. Mentres miram els plats que ens han de seduir, ens arriba un detall de la casa. Un tast de meló macerat amb gin amb llimonada a manera d’aperitiu, que ens resulten sorprenentment agradables. Després arribarà la selecció de pans ecològics de l’obrador de s’Àvia Rita, on hi destaca el de xeixa i un de sègol. Una altra manera de donar suport al petits productors de l’illa, com també ho fa a diari anant a la plaça del mercat de Ciutadella per a veure les captures de peix i marisc del dia i també els dimecres i els dissabtes quan hi ha els pagesos al mercat i fer la compra de peix i de verdures.

ENTRANTS

Decidim compartir unes croquetes de sobrassada amb mel  i uns bunyols de bacallà a taula, i mentres esperam en Joan ens ofereix un carpaccio de síndria.

Una de les seves creativitats de quan dirigia els fogons de l’hotel rural Morvedra. La síndria en fines llenques agafa la tonalitat i la textura de la carn de vedella i l’acompanya de làmines fines de formatge de Menorca vell, avellana picada i una maonesa molt suau. És la versió i alternativa vegetariana al carpaccio de vedella.

Ens arriben les croquetes i bunyols, sorprenents i boníssims uns i altres, tant en el punt de fritura com en la melositat interior, especialment les croquetes de sobrassada de Menorca, que són excepcionals.

En Joan, també ens torna a sorprendre amb una nova proposta, el seu caneló de conill amb pebres, on ha reinterpretat un dels plats clàssics de la cuina menorquina de l’estiu, el conill amb pebres i tomatigat que formava part dels dinars de les festes de poble i també de la cuina dels sabaters de banqueta. Bagur ens reinterpreta aquest plat i l’adapta a la nova cuina menorquina fent una interpretació encertadíssima d’aquest clàssic on el conill amb pebres ens serveix com a farciment d’un caneló de pasta feta a casa i l’acompanya de tomàtigues de cirerol i de tomàtiga escalivada a més d’una salsa molt fina que li dona melositat a aquesta gran creació que de segur que serà un dels clàssics de la nova cuina menorquina.

PRINCIPALS

De plats principals hem optat per la porcella de Menorca al forn, cuita a baixa temperatura i acompanyada de cebes i lletuga a la brasa. És una de les millors porcelles que es poden menjar, no sols a Menorca, sinó que a totes les Balears. Bagur compra les porcelles criades en extensiu a Pau Salord, que les alimenta de cereals de qualitat, i també d’aglans i de figues quan n’és temporada. El fet de que estiguin criades en extensiu i no en solls es ben nota i fa que la carn, juntament amb la mà de Bagur, sigui un plat que emociona i que et convida a tornar-hi.

L’altra plat principal és un mar i muntanya, la reinterpretació que fa d’un dels clàssics de la cuina catalana i també menorquina, el pollastre amb gambes on Joan Bagur ens adapta el plat a la nova cuina d’autor i ens presenta un plat sorprenent, no sols visualment sinó per tota la seva gama de sabors que et fan viure aquest clàssic amb els 5 sentits, que és com es viu la gran cuina menorquina.

Bagur converteix el pollastre en pilotes, que ens recorden les dels escaldums mallorquins o les que més d’una vegada a reinterpretat del receptari de Fra Roger, del que per cert a la carta hi té el seu anyell amb fruites, que també s’ha de provar. Seguint amb el plat, a més de les pilotes de pollastre, hi trobam les coes d’unes gambes vermelles de Ciutadella, ja pelades. Amb els caps i les pells, s’ha fet la salsa, que és també de pinyol vermell i convida a sucar-hi els pans artesanals de s’Àvia Rita.

De postres optam pel carpaccio de pinya natural, que amb el seu gelat i els tocs d’alfabaguera ens ajuda a desembafar i de pas donar-mos aquest toc cítric i a la vegada digestiu.

BODEGA

Hem optat per acompanyar aquest sopar amb un cava, el Rexach Baqués Brut Nature Gran Reserva, collita 2014. El seu cupatge és 40% Parellada, 30% Macabeu i 30% Xarel·lo. Es presenta en copa amb un color groc daurat brillant i net. Bombolla fina i regular. És un cava fresc i elegant que ens recorda rebosteria, fruits secs i fruita madura. Acidesa del carbònic agradable i un final sec que el fa apte per acompanyar plats de carn com la porcella o el pollastre amb gambes. És un cava poc conegut encara a Menorca, però segur que els seduirà i enamorarà, com la cuina de Joan Bagur al Rels restaurant de Ciutadella.

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.