Coques lletges, les coques que fèien les nostres àvies

Recepta antiga del receptari dels Salort de Ciutadella

Coques lletges, les coques que fèien les nostres àvies

Ingredients: Una lliura i mitja (600 g) de farina de força, una lliura (400 g) de patata que hem de pesar abans de pelar-la i bullir-la, mitja lliura (200 g) de sucre, mitja lliura (200 g) de llevat de cóc (llevat vell) – si empram de forner de 30 a 50 g -, dos ous sencers i quatre unces (130 g) de mantega o sèu (saïm) o bé dues unces (66 g) de sèu de porc i dues de mantega de vaca cuita.

Elaboració: Dins un ribell hi posam el llevat i els ous i ho batrem ben bé fins que quedi finet. Tot seguit hi afegim el sucre i tornam a batre fins que es fongui. Després hi posam la farina i la patata bullida que haurem ben aixafat amb una forquilla -mai heu d’aixafar la patata amb el turmix o el robot de cuina perquè quedarà xicletosa- i la mantega i/o sèu o bé la meitat de cada. Deixem tovar una horeta i mitja o dues com a mínim tapada i a un lloc teb, que no hi hagi corrents d’aire. Hi ha que les deixa reposar tot un vespre per a fer les coques ensoldemà matí. Després posarem la pasta damunt dues plates d’enfornar -poden sortir dues coques- i tornem a deixar tovar. El secret de les coques lletges és que han d’estar ben toves abans d’enfornar-les.

Quan hagin ben tovat, les guarnim de sucre, de fruites com per exemple aquesta d’albercocs i cideres o si volem podem fer una coca amb sobrassada. També hi podem posar sobrassada i figues per exemple -que lliguen bé donant el característic dolç i salat que ens agrada als menorquins- i les enfornam a forn ben fort de 180 a 200 graus uns 30 o 40 minuts.

Últimes publicacions

  • Publicitat
    El Iris