Les coques i la gastronomia del mes de juliol a Menorca

Un any més he participat com a jurat del “Concurs de coques dolces i salades” que organitzà el Casino 17 de Gener fa unes setmanes, al que es van presentar una vintena de coques que demostren que encara persisteix el costum gastronòmic que ha passat de mares a filles, i també a fills, d’elaborar aquest producte tant nostre per a les berenetes dels fosquets del mesos de juliol i agost.

Avui, quan escric aquesta secció és dia 10 d’agost, festivitat de sant Cristòfol, una de les dades a tenir en compte en el calendari gastronòmic de l’illa de Menorca. Per una banda aquest era el dia en que els pagesos anaven per primera vegada a la platja, deixaven de banda les feines del camp, i amb els carretons i les bísties, anaven a fer una vega (passar el dia sencer) a la platja. Allà es nedava per a primera vegada, uns, mentres que els homes aprofitaven per anar a fer una pescada. Era un dia de festa i al fosquet es trobaven també amb la gent del poble, que anava a fer la bereneta (berenar dels capvespres a Menorca) també a la vorera de la mar.

A la part de Ciutadella el que es menjava eren les coques de tomàtigues, les de sofregit i les coques dolces d’albercocs, que eren, juntament amb les de cireres les pròpies d’aquest dia. Però el plat més típic, el plat principal d’aquesta bereneta-sopar eren i son les albergínies plenes, que a Menorca, al contrari del que es fa a Mallorca, no van farcides amb carn, sinó de verdura, i no es reguen amb salsa de tomàtiga o tomatigat, que deim els menorquins.

A la part de Llevant de l’illa, el que és típic no són les albergínies plenes, sinó que els caragolins amb patates, del que es fa una bona menjada acompanyats d’una bona salsa maonesa (que no maionesa) o bé un all i oli de patata bullida. Un altre plat típic del dia de sant Cristòfol és el menjar al forn (Ciutadella i Ferreries) o perol de carn al forn (resta de l’illa) on es couen al forn amb patates costelles de porc o de be, acompanyades de tomàtigues, que també es fan amb les patates i les costelles, ben espolsades de pa ratllat mesclat amb all i julivert, i pebre bo.

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.