Coca amb tomàtiga i pinxes Una de les reines de les coques salades menorquines

Ara que ja hi comença haver les primeres tomàtigues a la nostra illa, us proposam elaborar una de les coques més nostres, la de tomàtiga i pinxes, que serà ideal per a fer una bereneta sopar.

Ingredients: Mig quilo de farina, 150 g d’aigua, 175 g d’oli d’oliva, un tros de llevat de forner d’uns 40 g, sal, all, julivert i pebrebord, 3 o 4 tomàtigues ben polides i quatre pinxes (arengades).

Elaboració: Per a fer la pasta de coca posarem la farina dins un ribell i al mig hi farem un clot on hi ficarem primer el got d’aigua teba on hi haurem desfet el llevat. Després hi afegirem l’oli d’oliva i ho anirem pastant fins aconseguir una pasta ni molt dura ni molt molla. L’estendrem damunt una llauna de forn que estarà untada d’oli. La deixarem estovar entre una hora i una hora i mitja. Salarem la pasta de la coca i dins un bol o un got mesclarem un poquet d’oli amb pebre vermell i amb un pinzell pintarem ben bé la superfície de la coca. Després hi posam les pinxes sense espines o bé tallades a bocins i les tomàtigues tallades per la meitat -han de ser ben madures- i damunt cada mitja tomàtiga hi posam una culleradeta d’all i julivert picats, un pols de sucre i una culleradeta de pa o galeta Maria picada. Ho enfornam uns 35 o 40 minuts a 180 graus o fins que vegem que estigui a punt.

Notes: Aquesta coca a més de amb pinxes la podem fer emprant bacallà dessalat, que era una de les coques que es consumien a la Menorca dels segles XVIII i XIX segons ens indica l’arxiduc Lluís Salvador, que no ens detalla però la recepta i que possiblement no varia molt d’aquesta. Hi ha a “Die Insel Minorca” un apartat de coques fetes amb peixos salats o secs com les pinxes, arengades, bacallà, mores seques, etc.

Pinxa és l’anglicisme que donam els menorquins a l’arengada o sardina de barril.  Pinxa, ve de l’anglès “pilchard”, sardina.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.