La gastronomia a les celebracions i festes de Menorca

Les festes de Sant Joan de Ciutadella obren el calendari de les festes d'estiu a Menorca

La gastronomia a les celebracions i festes de Menorca

Les festes de Sant Joan de Ciutadella són les que obren l’estiu i el recorregut de festes on el cavall és el protagonista.

A Ciutadella els plats més típics de la festa eren: Per a berenar i fer la bereneta l’ensaïmada amb xocolata cuita, a més del pa de pagès  amb companatge, els panets de Viena amb sobrassada, els rubiols de picadillo, les coques amb tomàtiga, coques amb pebres o amb sofregit, a més de les coques d’albercocs i les de cideres.

Per dinar els plats més típics eren les pilotes amb salsa d’avellana o amb salsa d’ametlla, que poc a poc van ser substituïdes per les pilotes amb tomatigat. També eren plats comuns el conill amb pebres o amb cebes, que es podia menjar tan calent com fred, perquè la festa de Sant Joan no és una festa d’estar massa temps assegut a una taula. Darrerament s’hi han afegit les calderetes i els arrossos amb llagosta, els plats de marisc o el anar a dinar a restaurants. Coses de l’evolució i la globalització de la festa.

Les postres més tradicionals eren el menjar blanc, que també es menjava per berenar acompanyat de crespellets, com també la tortada d’ametlla, sempre present a les grans celebracions, els bunyols de crema i les fruites de temporada, com les cireres, les figues flors i els albercocs. Tenien i tenen també protagonisme les dolces amb aigua i anís, com també els dolços de convit, els confits i antany les avellanes plenes.