La venda de formatge DO Mahón-Menorca supera per primera vegada les 2.500 tones

El territori on més ha arribat aquesta comercialització és Mallorca

La venda de formatge DO Mahón-Menorca supera per primera vegada les 2.500 tones

El formatge amb Denominació d’Origen (DO) Mahón-Menorca continua pujant en comercialització i l’any 2017 s’ha situat en el seu màxim històric, superant la barrera de les 2.500 tones. Si en 2016, se’n comercialitzaven 2.496 tones, en 2017, augmentant un 2,72%, es va aribar a les 2.564,62 tones de formatge venut, açò d’una producció que va ser d’unes 3.315 tones, una tercera part d’artesà i la resta de fabricació industrial.

Si es quantifica econòmicament, la xifra se’n va a uns 17 milions d’euros i es converteix, el formatge DO Mahón-Menorca en “punta de llança del producte local de Menorca”, segons va assegurar el conseller insular d’Ocupació i Projecció Econòmica, Miquel Company, en la presentació de les dades anuals juntament amb el president i la gerent del Consell Regulador de la DO, Bosco Triay i Piedad López respectivament.

El territori on més ha arribat aquesta comercialització, com és natural gairebé sempre, és Mallorca, exportant-s’hi quasi la meitat d’aquest formatge (49%). La península, amb un 21,5%, es situa en segon lloc de més comercialització del formatge DO Mahón-Menorca, i la mateixa Menorca en tercera posició amb un 17%. L’exportació a l’estranger, a una cinquantena de països d’arreu del món, significa un 12,5%, amb els Estats Units ocupant més de la meitat d’aquesta part. En nombres globals, l’exportació a l’estranger és la única que presenta una baixada, encara que considerada lleugera i poc significativa, i probablement deguda a canvis i adaptacions en les plataformes de distribució.

Aquests resultats, segons el conseller Miquel Company, “són el resultat d’un augment en la qualitat, la professionalització i l’aposta decidida per la comercialització del formatge”, agraint Bosco Triay “el suport que hem rebut durant els darrers 20 anys de la institució insular amb la comercialització del formatge”, perquè “de cada vegada som més els que ho feim i també necessitam més mercats”, notant-se considerablement en aquest aspecte quan hi ha una manca de suport, en un món com el del formatge “que és molt competitiu”.

Un altre aspecte remarcable és que, segons la gerent del Consell Regulador Piedad López, “no només ens interessa el volum sinó que aquest vagi acompanyat d’una millora en la qualitat”, cosa que es té molt present a l’hora dels controls que s’hi fan. I és que la promoció està molt enfocada a la degustació, amb el propi producte com a base, donant-se’n compte que “si el consumidor el prova és la millor promoció, perquè veim que repeteix”, volent dir que les degustacions (i la millora de la qualitat) són bàsiques en aquest apartat.

Va ser l’any 1985 quan al formatge de Menorca se li atorgà de forma definitiva la denominació d’origen, com a formatge Mahón, essent posteriorment, l’any 1998, quan s’hi incorporà la paraula Menorca, passant a la DO Mahón-Menorca actual. Algunes característiques d’aquest formatge amb DO Mahón-Menorca són que es tracta d’un formatge de pasta premsada no cuita, forma paral·lelepipèdica i d’arestes arrodonides, elaborat i madurat exclusivament a Menorca segons la tradició i normativa recollida en el reglament de la Denominació d’Origen, elaborat amb llet de vaca, quallada a baixa temperatua, salat per immersió i madurat segons els costums de l’illa.

En aquest sentit, es diu que el procés d’elaboració del formatge ha estat durant molt de temps invariable a tots els llocs menorquins, on es fa seguint receptes molt antigues. Segons el tractament previ que s’ha donat a la llet emprada en l’elaboració del formatge protegit es distingeixen dos tipus de formatge: formatge Mahón-Menorca artesà (elaborat amb llet crua a les formatgeries artesanes autoritzades) i formatge Mahón-Menorca (elaborat amb llet sotmesa a algun procés i/o mètode de conservació a les formatgeries industrials autoritzades).

En època de plena producció lletera, que a Menorca es considera la compresa entre finals de setembre i principis de juny, el formatge Mahón-Menorca artesà “s’elabora, en les formatgeries artesanes, dues vegades cada dia” i “l’únic tractament previ que s’aplica a la llet per a l’elaboració d’aquest formatge és el seu filtratge, mitjançant un filtre de cel·lulosa o a través d’un fogasser doblegat”. En canvi, la llet destinada a l’elaboració de formatge Mahón-Menorca “es refrigera i conserva a temperatura inferior a 4oC, al mateix lloc, i es recull en camions isoterms per ser transportada a les industries on es pasteuritza, prèviament a l’elaboració del formatge”. Per als dos tipus de formatge, tant l’artesà com l’industrial, s’estableix les denominacions de semicurat (quan la maduració és inferior a 150 dies) i curat (quan la maduració és superior a aquests 150 dies), sempre tenint en compte que l’artesà ha de tenir un temps de maduració mínim de 60 dies.

Text: Setmanari El Iris – Fotos: CIM/Agència de Turisme de les Illes Balears