Formatjades o flaons de formatge És un dels productes de rebosteria menorquina propi de la Setmana Santa

PASTA DE SÈU PER A FORMATJADES
Ingredients: 1.200 g de farina, 400 g de seu de porc, 1 tros de llevat de forn, 1 got d’aigua calenta.
Elaboració: Dins un ribell posarem la farina i disoldrem el llevat dins el got d’aigua calenta que afegirem al ribell amb la lliura de sèu. Ho ben pastarem fins aconseguir una pasta ben fina i forta. La deixarem tovar dins un ribell tapada amb un pany de cuina una mitja horeta.

FARCIMENT DE FORMATJADES DE FORMATGE A L’ANTIGA
Elaboració:
Per a fer un almud de formatjades (1.100 g) tindren aquesta mateixa quantitat de formatge fet del dia abans i que no ha passat per la salera. Dins un ribell de pastar el ben aixafarem i si fa falta hi podeu posar un pessic de sal, però no més. A part batrem tres ous i els mesclarem amb el formatge, i tot seguit hi afegirem tres cullerades de farina i tres cullerades d’oli d’oliva. Ho ben mesclam i deixam reposar una mitja horeta.
Quan la mescla hagi reposat, tindrem la pasta de sèu ja feta, farem bolles de la mida d’un ou, hi passam per damunt l’aprimadora i enmig de cada cercle o crespell -com deien antigament- hi posam una cullerada del farciment i ho taparem amb un altre crespell de pasta que en el centre del qual haureu fet una estrella amb es motllo de formatjades de for- matge. Aferrarem es dos crespells, els retallam amb l’altre motllo per a fer les puntes característiques d’aquestes formatjades i enfornam.

Les formatjades de formatge o flaons a la resta de poblacions de l’illa a excepció de Ciutadella, són pròpies de l’illa de Menorca i no es fan a cap altra indret de les illes.

Aquestes formen part de la gastronomia de la Setmana Santa i la Pasqua i antany era costum el menjar-les el Dijous i el Divendres Sant.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.

Nou web Govern Balear