Miquel Sànchez, el cosmopolitisme d’Smoix Experiència, honradesa i apostar pel producte local són algunes de les principals virtuts

Ara farà dues temporades, que Miquel Sànchez i la seva parella Vianey van obrir el nou restaurant Smoix a la Contramurada de Ciutadella, després d’un any que podríem dir sabàtic, on va dubtar en iniciar un nou període professional a Mèxic o reiniciar el seu Smoix canviant-ne la ubicació, on el canvi ha estat més que positiu i encertat, oferint un nou restaurant, més actual, de més qualitat, amb una decoració encertada i net, lluminós i a la vegada que et fa sentir còmode i a gust.

Miquel Sánchez Planes és el cuiner i propietari del restaurant “Smoix” de Ciutadella, que s’ha convertit en un dels principals referents de la nova cuina menorquina.

Es va iniciar en el món dels fogons estudiant a l’Escola de Cuina i Hostatgeria de Barcelona, i va passar per a diferents restaurants catalans, entre ells “La Lluerna”. Als anys 90 inicia la seva aventura menorquina amb els restaurant “Es moix” del centre comercial de Cala Blanca. Després va passar a dirigir els fogons de “Cas Ferrer de sa Font”, i abans de recuperar el projecte -llavonces inacabat d’Smoix”- es va dedicar al càtering i passar uns mesos a la cuina de l’Asador Molí des Comte.

Experiència, honradesa i apostar pel producte local són algunes de les principals virtuts d’aquest gran mestre de la nova cuina menorquina de la que en fou un dels pioners i també del que avui es coneix com a cuina “Km0”, tendència que va posar en marxa fa més d’una dècada a Cas Ferrer i ho segueix fent a Smoix. “És una seguretat i a la vegada qualitat per als teus clients. He apostat pel producte i pel receptari de Menorca, açò no vol dir que a la carta hi hagi un plat de bacallà, o de tonyina i no cada dia, però sempre acompanyat de productes de l’illa. A Ciutadella funciona molt bé aquesta roda de cooperació entre productors i clients. Jo puc comprar una carn, un peix, una verdura, i el productor em ve a visitar també com a client per a provar la meva cuina, el que faig amb el que m’han portat, i açò és molt positiu. Si consumim producte local, fem que l’economia local es dinamitzi. Hi sortim guanyant tots”.

Quan parlem amb ell del futur de la cuina, de cap on anem, En Miquel ho té ben clar: “El protagonista de la nova cuina serà el producte ecològic, el producte orgànic i saludable. Hi haurà un canvi de tendència cap a una cuina més sana, amb menys sucre, menys greixos. L’aposta serà pel producte de temporada i de proximitat, el que ara són les bases del quilòmetre zero. Necessitam menjar per a viure, però hem de saber que menjam i com. Potser hem d’aprendre a menjar bé i no estaria malament que una de les assignatures als col·legis fos la dietètica. Som el que menjam i el que menjam és el reflex de com som, i per tant si volem ser persones sanes hem d’apostar per aquests productes orgànics, saludables i propers. Potser ara no en tenim consciència, però n’acabarem tenint i molta”.

A aquesta nova etapa al front d’Smoix, al nou local, allà s’hi veu el binomi Miquel i Vianey. Ell comanda als fogons, però la seva parella és qui atén als clients a la sala, on es nota també la seva mà en el disseny, en la decoració. És un espai que ens recorda que el local va ser una antiga fàbrica de bijuteria, i per tant la decoració, feta amb molt de gust, ens endinsa a l’estil industrial, en les taules, en els llums… Ens crida l’atenció la gran taula alçada, on et seus a timborets de barra, i allà moltes vegades no sols s’acaben compartint xerrades, sinó els bòtils de vi, i inclús els plats. Perquè anar a Smoix és submergir-se en una cuina compromesa i en un ambient cosmopolita, agradable, atent i a la vegada gaudir amb els 5 sentits d’una cuina compromesa, d’una finesa extraordinària i que fa que sigui un dels referents principals d’aquesta nova cuina menorquina.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.