A la descoberta dels vins naturals

A la descoberta dels vins naturals

De Vins Menorca organitza aquest dijous 15 de març una taula rodona i un tast per parlar sobre vins naturals i biodinàmica amb dos dels millors experts d’aquest país, l’enòleg Joan Rubió i el distribuïdor, Joan València.

Entendre perquè l’elaboració de vins naturals s’ha multiplicat en els darrers anys de manera significativa en el sector de la viticultura i s’ha traslladat a les cartes dels millors restaurants del món, és avui dia un dels temes que més curiositat desperta al sector de l’enologia. Sigui una moda o sigui una tendència, es tracta d’un canvi en la manera de treballar les vinyes aplicant al conreu els principis de l’agricultura ecològica i al mateix temps, els paràmetres de la biodinàmica, amb la conseqüent creació d’una classe de vins que no tenen res a veure amb el que habitualment és coneix. De fet, l’agricultura biodinàmica és precisament un mètode d’agricultura ecològica que cerca una relació entre l’home i la terra a través de les energies, procurant assegurar la salut del sòl i les plantes. En aquest sentit, per exemple, els adobs no poden ser originats de manera química sinó que son fabricats per sistemes propis i s’empren els microorganismes per la seva protecció. Tastar un vi natural no és tastar un vi qualsevol.

Amb l’objectiu d’apropar aquest coneixement, l’empresa De Vins ha convidat a Menorca el proper dijous 15 de març, dues de les persones més respectades avui dia aquest camp per la seva trajectòria i que més coneixen el món dels vins ecològics. D’una banda, amb el distribuïdor Joan València propietari de Cuvée 3000, l’empresa que importa i distribueix mes vins naturals a Espanya i de l’altra, l’enòleg Joan Rubió, que va començar a treballar de forma ecològica l’any 2004 i va introduir la biodinàmica l’any 2006 en un moment on ningú parlava d’aquesta tècnica. Pioners tots dos en molts sentits, Joan València va traslladar la seva passió pel vi a viatges per Europa amb l’objectiu d’importar vins que fins el moment ningú coneixia. Primer es va fixar a la zona del Rhône i poc després, va capbussar-se a fons a la Borgonya, on importava fa més de 12 anys vins com Domaine Leroy, Armand Rousseau o Domaine Roulot. La seva evolució personal el va fer donar un gir cap a vins vius, vins que moltes vegades sortien dels paràmetres enològics de qualitat i s’endinsaven en un mon d’equilibris subjacents a la vida del propi vi. Per la seva banda, Joan Rubió, que durant molts anys va ser director tècnic de la marca Recaredo, va decidir l’any 2015 tornar a les vinyes familiars per crear el celler Tiques i poder fer els vins que sempre havia somiat, els vins naturals.

Durant aquesta descoberta es vol parlar, entre d’altres, dels defectes i els virtuts d’aquesta tipologia de vins, les diferencies entre un vi artesanal i un vi elaborat amb mètodes tecnològics o les diferents qüestions que s’aniran plantejant a la taula rodona en la també es tastaran fins a sis vins naturals de regions diferents. L’acte tindrà lloc el proper dijous 15 de març a les 18.00 hores al nou espai Dalt Ses Bruixes del Grup Ses Bruixes, al carrer Roig numero 21 de Maó. Per poder participar caldrà demanar una invitació a info@devinsmenorca.com ja que està restringit a 60 persones.

Foodies on Menorca

Vinum

Si voleu saber més d’aquest vi, el podeu trobar a VINUM, al Carrer Mariners i Pescadors, 4 del Polígon Industrial de Ciutadella.

https://vinum-menorca.com/