A la descoberta dels vins naturals

De Vins Menorca organitza aquest dijous 15 de març una taula rodona i un tast per parlar sobre vins naturals i biodinàmica amb dos dels millors experts d’aquest país, l’enòleg Joan Rubió i el distribuïdor, Joan València.

Entendre perquè l’elaboració de vins naturals s’ha multiplicat en els darrers anys de manera significativa en el sector de la viticultura i s’ha traslladat a les cartes dels millors restaurants del món, és avui dia un dels temes que més curiositat desperta al sector de l’enologia. Sigui una moda o sigui una tendència, es tracta d’un canvi en la manera de treballar les vinyes aplicant al conreu els principis de l’agricultura ecològica i al mateix temps, els paràmetres de la biodinàmica, amb la conseqüent creació d’una classe de vins que no tenen res a veure amb el que habitualment és coneix. De fet, l’agricultura biodinàmica és precisament un mètode d’agricultura ecològica que cerca una relació entre l’home i la terra a través de les energies, procurant assegurar la salut del sòl i les plantes. En aquest sentit, per exemple, els adobs no poden ser originats de manera química sinó que son fabricats per sistemes propis i s’empren els microorganismes per la seva protecció. Tastar un vi natural no és tastar un vi qualsevol.

Amb l’objectiu d’apropar aquest coneixement, l’empresa De Vins ha convidat a Menorca el proper dijous 15 de març, dues de les persones més respectades avui dia aquest camp per la seva trajectòria i que més coneixen el món dels vins ecològics. D’una banda, amb el distribuïdor Joan València propietari de Cuvée 3000, l’empresa que importa i distribueix mes vins naturals a Espanya i de l’altra, l’enòleg Joan Rubió, que va començar a treballar de forma ecològica l’any 2004 i va introduir la biodinàmica l’any 2006 en un moment on ningú parlava d’aquesta tècnica. Pioners tots dos en molts sentits, Joan València va traslladar la seva passió pel vi a viatges per Europa amb l’objectiu d’importar vins que fins el moment ningú coneixia. Primer es va fixar a la zona del Rhône i poc després, va capbussar-se a fons a la Borgonya, on importava fa més de 12 anys vins com Domaine Leroy, Armand Rousseau o Domaine Roulot. La seva evolució personal el va fer donar un gir cap a vins vius, vins que moltes vegades sortien dels paràmetres enològics de qualitat i s’endinsaven en un mon d’equilibris subjacents a la vida del propi vi. Per la seva banda, Joan Rubió, que durant molts anys va ser director tècnic de la marca Recaredo, va decidir l’any 2015 tornar a les vinyes familiars per crear el celler Tiques i poder fer els vins que sempre havia somiat, els vins naturals.

Durant aquesta descoberta es vol parlar, entre d’altres, dels defectes i els virtuts d’aquesta tipologia de vins, les diferencies entre un vi artesanal i un vi elaborat amb mètodes tecnològics o les diferents qüestions que s’aniran plantejant a la taula rodona en la també es tastaran fins a sis vins naturals de regions diferents. L’acte tindrà lloc el proper dijous 15 de març a les 18.00 hores al nou espai Dalt Ses Bruixes del Grup Ses Bruixes, al carrer Roig numero 21 de Maó. Per poder participar caldrà demanar una invitació a info@devinsmenorca.com ja que està restringit a 60 persones.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.